Było pysznie i kolorowo

       Festiwal Miejscowego Jadła „Na stole przy grodzisku”, który odbył się 15 sierpnia br. w Parku Kulturowym w Milewszczyźnie, przyciągnął do Gminy Korycin tysiące gości. Wspólnie z nimi przenieśliśmy się w czasie do średniowiecza, by spróbować dań kuchni słowiańskiej serwowanych przez gospodynie wieki temu np. zupy z pokrzywy czy dań z pęczakiem. Każdy z odwiedzających mógł własnoręcznie przygotować podpłomyk czyli średniowieczny rodzaj chleba, upiec go na gorącej blasze nad ogniskiem i zjeść np. z dżemem truskawkowym. Potrawy były przygotowywane na oczach widzów i serwowane dla wszystkich chętnych smakoszy.

      Odbywały się także pokazy młynarstwa, można było podejrzeć proces warzenia piwa, wytwarzania sera korycińskiego czy komponowania herbatek z ziół. A współczesne smaki przybliżyło nam Stowarzyszenie „Korycinianki”, które przygotowało i częstowało gości różnorakimi daniami z serem korycińskim, który jako duma Korycina, był ich wspólnym składnikiem.

      Ale „uczta dla ciała” nie była jedyną atrakcją tego dnia. Swój Jubileusz 21-lecia istnienia obchodził Chór Seniorów EPOKA z Korycina, który swoim śpiewem uświetnił nie tylko mszę św. w korycińskim Kościele, ale także zaśpiewał dla gości zgromadzonych w Parku w Milewszczyźnie. Specjalnie na Ich święto przyjechały delegacje organizacji zrzeszających seniorów z całego Powiatu Sokólskiego, przywożąc ze sobą dobre słowo, uśmiech i upominki, a specjalnym prezentem dla Jubilatów był rewelacyjny występ młodzieżowego chóru „Grodzieńskie Słowiki”, który swoim śpiewem i szczerym patriotyzmem zachwycił słuchających.

      Dzień pełen wrażeń zakończyła wspólna, międzypokoleniowa biesiada przy muzyce i oczywiście kolejnych regionalnych pysznościach – jak to na Festiwal Miejscowego Jadła przystało.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *