Zaproszenie na imprezę plenerową

        Zapraszamy na imprezę plenerową, która odbędzie się w dniu 15.08.2019 w Parku Kulturowym Korycin – Milewszczyzna. Impreza będzie obejmowała swoją tematyką tradycję i historię podlaskiej regionalnej kuchni oraz rzemiosła. Podczas imprezy będą odbywały się warsztaty prowadzone przez ekspertów kuchni regionalnej, podczas których uczestnicy będą mogli aktywnie uczestniczyć wykonując samodzielnie np. mielenie ziaren żarnem obrotowym, żarnem nieckowatym, wykonanie mieszanek ziołowych do naparów zdrowotnych i herbatek. Podczas prelekcji ekspertów uczestnicy podniosą swój poziom wiedzy w dziedzinie młynarstwa, kuchni słowiańskiej dawnej, kuchni teraźniejszej w oparciu o produkty regionalne, produkcji sera korycińskiego, sztuki piwowarstwa domowego czy zielarstwa. Celem operacji jest promocja zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich oraz promocja lokalnych produktów, lokalnej żywności, historii, tradycji.

Program wydarzenia:
11.00 – otwarcie bram grodu, start festiwalu/ *scena Folwark Milewszczyzna
11.30 – uroczysta msza święta – Kościół Parafialny w Korycinie
13.00 – oficjalne otwarcie „Przy stole na grodzisku – Festiwal Miejscowego Jadła”/
Folwark Milewszczyzna
15.30 – występ Międzynarodowej Orkiestry Dętej WERSALINKA/ brama główna grodziska
17.00 – występ Polskiego Zespoły Grodzieńskie Słowiki/ Folwark Milewszczyzna
18.00 – obchody Jubileuszu – 21 – lecia Chóru EPOKA / Folwark Milewszczyzna
18.30 – 1.00 – Biesiada Międzypokoleniowa / Folwark Milewszczyzna

MŁYNARSTWO DAWNIEJ 12.00 – 18.00
Pokaz młynarstwa: opowieści młynarza, pieczenie podpłomyków oraz mielenie ziaren na pradawnych żarnach
Miejsce pokazu: wiatrak

KUCHNIA SŁOWIAŃSKA 11.00 – 17.00
Opowieści o tradycjach kuchni słowiańskiej 13.30 * scena
Degustacja pradawnych potraw 13.30, 15.30
Miejsce pokazu: Folwark Milewszczyzna

KUCHNIA REGIONALNA TERAŹNIEJSZA
Prezentacja stołu miejscowego jadła 11.00 – 17.00
Degustacje 13.45, 15.30 * scena – opowieści o lokalnych przysmakach
Miejsce pokazu: Folwark Milewszczyzna

SER KORYCIŃSKI – LOKALNY PRZYSMAK ZNANY NA ŚWIECIE
Pokaz produkcji sera korycińskiego  12.30* scena, 13.45
Miejsce pokazu: Folwark Milewszczyzna

Degustacja sera korycińskiego
Miejsce: piwniczka 13.00, 14.15, 16.30

PIWOWARSTWO DOMOWE
Pokaz warzenia piwa cz.I – 11.30 *scena
Pokaz warzenia piwa cz.II – 16.00 *scena
Miejsce pokazu: Folwark Milewszczyzna

ZIOŁA DAWNIEJ I DZIŚ
Ziołowe stoisko 11.00 – 17.00
Tworzenie mieszanek ziołowych – 11.30, 14.30* scena, 16.00
Miejsce pokazu: Folwark Milewszczyzna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content